Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 1009/24.12.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Versuri recente
Adaugă un citat

Vă mai amintiti de Mos Gerilă? Pentru cei mai tineri, care nu stiu, Mos Gerilă este numele dat de regimul comunist lui Mos Crăciun. Pentru că vedeti voi, comunistii au avut curajul de a încerca să-l scoată pe Iisus din vietile oamenilor, dar lui Mos Crăciun n-au îndrăznit decât să-i schimbe numele.
Ei bine, eram în clasa întâi, după prima vacantă de iarnă, si ne dădeam mari cu ce daruri a primit fiecare. Îmi amintesc că Mos Crăciun, venit sub acoperire ca Mos Gerilă, îmi lăsase chiar lângă pat o trusă de medic. Trusa asta m-a convins destul de repede că nu e o meserie pentru mine (poate si pentru că prietena mea nu mă lăsa să o consult, dar asta e altă poveste), însă avea multe piese inedite, adică tot ce-i trebuie unui băiat pentru a fi încântat măcar o vreme si a le spune tuturor celor dispusi să-l asculte. Cum ne povesteam noi cu entuziasm, în pauza de la scoală, despre darurile primite, un zvon a căzut ca un trăsnet: Mosu' nu există... Cică ar fi doar o mare conspiratie mondială, pentru a-i aburi pe copiii naivi. Ascultam argumentele rationale împotriva Mosului, dar oricât de solide erau, se luptau doar pentru a pune stăpânire pe mintea mea, nu si pe inimă. Iar Mos Crăciun este în primul rând credintă. Dacă avem grijă să curătăm funinginea adunată peste an, va intra pe hornul care duce într-o cămărută a inimii - mai real decât tot ce putem vedea cu ochii!
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro)
 
Gând

Crăciunul nu este o perioadă, nici un sezon, ci o stare de spirit.
(
Calvin Coolidge)

 
Imagine
 
Calendar
Pe 24 decembrie 1491 s-a născut Ignatiu de Loyola, cleric reformator spaniol, întemeietor al "Societătii lui Iisus", Ordinul iezuitilor.
Ca fiu al unor boiernasi, Ignatiu a dus viata tinerilor nobili din vremea sa, până în 1521, când o rană primită în timpul asediului Pamplonei l-a lăsat schiop. I-a citit atunci pe scriitorii mistici si a trăit în mortificare, la Manresa. Acolo a început să redacteze "Exercitii spirituale", apoi, în anul 1523, a plecat în pelerinaj, la Ierusalim. A studiat la universitătile din Alcala, Salamanca si Paris. Acolo a fondat, împreună cu câtiva prieteni, printre care si Francois Xavier, Compania lui Iisus, aprobată de papă în anul 1540, si ale cărei "Constitutii" le-a redactat. La moartea lui Ignatiu, în 1556, noul ordin număra deja o mie de membri. Mistic de o mare sensibilitate - "darul lacrimilor", când se ruga, a fost cât pe ce să-l orbească -, Ignatiu a descris în "Jurnalul" lui contemplatiile în cursul cărora i s-a relevat esenta divină, "cu mare claritate".
Învătătura lui Ignatiu de Loyola este cuprinsă în "Constitutii" (1541-1556), dar mai ales în "Exercitii spirituale" (1548), care se caracterizează printr-un spirit metodic. Concepute initial ca note pe marginea unor experiente personale, ele formează un îndreptar detaliat, zi de zi, al ascetismului crestin; examene de constiintă, confesiuni si meditatii sunt aici gradate, pentru a permite sufletului să parvină la conditiile speciale pe care le pretinde Dumnezeu, pentru a revela vointa Lui si căreia el va trebui să se supună. Cât despre activitatea sa de confesor, el îsi adapta metoda la particularitătile fiecăruia si la starea evolutiei acestuia, fără să piardă din vedere că el însusi nu era decât un instrument docil în mâna lui Dumnezeu.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
La Radio Erevan, un ascultător întreabă:
- La ce vârstă bărbatul este considerat major si poate să facă ce vrea?
Radio Erevan răspunde:
- Nu stim ce să vă răspundem. Niciun bărbat nu a apucat această vârstă.
 
Raftul cu cărti
Al cincilea munte de Paulo Coelho
A trăi pentru a-ti povesti viata de Gabriel Garcia Marquez
Religiile lumii
Astronomia de Rachel Firth
Dincolo de bine, dincoace de rău. Despre iubire de Aurora Liiceanu, Alice Năstase
 
Altfel de dictionar
Comisia de omologare nu s-a pronuntat încă... = Când le-am arătat prototipul, mi-au râs în nas.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.